fredag 18 januari 2013

Presidentval i Tjeckien

Det fullkomligt svämmar över med kommentarer om presidentvalet i Tjeckien; landet lever i någon form av valvaka - men eftersom ingen vann i den första omgången går vi till urnorna igen om tio dagar. Vi får se hur många som gör det istället för att åka skidor. Snön väller nämligen in över fjällen och lockar så många unga, potentiella förstagångsväljare.
De två progagonisterna är så udda som två kandidater bara kan vara i detta land - om jag förbiser den tatuerade kandidaten Vladimir Franz. Den ene är Milos Zeman, socialdemokrat och premiärminister på nittiotalet. Den andre är Karel Schwarzenberg, aristokrat med gamla anor i detta land, tvingades till emigration 1948, idag utrikesminister. De båda möts i diverse teve- och radiodueller. Zeman älskar att fajtas och ta striden, slänger vitstiga fraser till höger och vänster men förknippas med den ruttna nittiotalspolitiken, då socialdemokraterna ingick en överenskommese med högern i parlamentet, ett avtal som tog död på konceptet politiskt parti enligt många. Schwarzenberg var chef 1990-92 på Presidentkansliet under Vaclav Havels tid, senare även senator. Båda herrarna har passerat bäst-före-datum, men vilka yngre politiker skulle kunna axla ett sådant ämbete som tjeckisk president efter Havel och Klaus? Landet tyngs ner av sin historia, vare sig habsburgska eller kommunistiska, slaget på Vita Berget eller Jan Hus. Här verkar det brinna jämt, eller så är svavlet permanent i luften. Fausts hus finns ju i Prag, höll på att glömma det. Dock vandrar även Golem i dessa trakter. Valet är en klar rysare! Vad är alla svenska - norska deckare mot den permanenta spänningen som har grogrund i detta land!

4 kommentarer:

  1. Intressant! Vad tror du själv, vem av dessa två herrar har en större chans i andra omgången? Förresten, fanns det inga kvinnliga kandidater?

    SvaraRadera
  2. Ingen av de firmor som har med siffror och väljare att göra vågar ge ett gediget uttalande. Dessa agenturer vet hur många jogurtburkar en genomsnittlig tjeck äter per månad men har ingen aning om vem som kan vinna valet! Det är 50/50 och själv hoppas jag att det är Karel Schwarzenberg som vinner - min första arbetsgivare i Tjeckien! Två kvinnor ställde upp i valet, men det är de två starkaste kandidaterna (ingen av de nio kandidaterna fick över 50 procent i första omgången) som nu slåss om presidentposten.

    SvaraRadera
  3. Jag har precis läst Richard Swartz i dagens DN "Det stolta tjeckiska arvet". Läs hans ledare om du har möjlighet! Du skulle även kunna pinga ditt inlägg om presidentvalet hos Twingly och kan på det sättet nå många fler läsare via DN. Du är där i Prag, på plats, det är säkert intressant för DN-läsare!

    SvaraRadera
  4. Tack för din input, ska omedelbart kolla in det du rekommenderar.

    SvaraRadera